Importera medlemmar

I den här artikeln kommer du lära dig hur du lägger till och uppdaterar dina kontakter i Rule. Med vårt verktyg för import kan du lägga till eller uppdatera dina medlemmar i Rule. Importera via fil eller genom att kopiera och klistra in fält direkt i verktyget. Vill du importera datan från ett annat system kolla in våra guider för integrationer.

Innan du startar

 • Kunder med Rule Free kan importera upp dina kontakter och skicka 1000 utskick totalt i månaden. Vill du se mer om våra andra abonnemangstyper kan du läsa mer på vår sida för priser.
 • För att enklare importera dina medlemmar rekommenderar vi att du jobbar med ett program som Microsoft Excel eller Google Sheets, och spara dessa dokument som en CSV- eller XSL-fil.
 • När du lägger till telefonnummer i din CVS- eller XSL-fil, så måste det vara i rätt format, för att de ska importeras korrekt kolla in hur du formaterar telefonnummer.

Påbörja import

 1. Klicka på ikonen för "Medlemmar"
 2. Du kommer kunna välja två alternativ, antingen att ladda upp en fil (txt, csv, xls, xlsx)
 3. Eller "Klipp och klistra", se bild nedan hur man gör för att lägga till enstaka medlemmar 

För filimport så är det viktigt både för läsbarhet och enkelhetens skull att importera medlemsdata i korrekt format. Exempel så som Mailadress, Telefonnummer och Språk är viktiga att se till att de är rätt formaterade och rättstavade.

Nedan hittar du ett exempel på en importfil med de vanligaste fälten med exempel på formatering, korrekt landsnummer för telefonnummer samt rätt ISO-kod för språk.

För ett fåtal mottagare kan du importera medlemmarna manuellt, dubbelkolla att du skriver medlemmarna på det sättet som visas i exemplet nedan

För att fortsätta importera dina medlemmar klickar du på " Nästa steg" uppe i det högra hörnet

I nästa steg kommer du att se denna vy. Här ska du välja tagg/taggar, läs här om du är osäker vad taggar är. Kort förklarat är det taggar namnet på "listan" där dina medlemmar kommer att hamna. Om du inte har någon sen tidigare kan du göra din första tagg i fältet som kommer upp när du klickar på "Välj taggar", döp den exempelvis till "Nyhetsbrev", "Onboarding" eller "Nya medlemmar". Se bara till att klicka på spara knappen. Efter det fortsätter du till nästa steg.

Om du har uppsatt "Preferenser" sen tidigare, kan du aktivera det medans du importerar dina nya medlemmar. Annars hoppa till nästa steg.

Om inte, kan du läsa om hur du kommer igång med Preferenser i denna artikel.

 1. Klicka i "Opt-in"
 2. Om du inte vill använda dig av preferenser i just denna import, klicka i "Åsidosätt prenumeranternas val"
 3. Om du klickat i "Opt-in", välj vilka preferenser

Nästa steg i " Matcha kolumner" ska vi se till att rätt kolumner från din fil är matchat med rätt medlemsfält. Som standard matchas de självklara fälten, men se gärna över så att det importerade värdet kopplas till rätt grupp och medlemsvärde.

 1. Här kan vi se att det första medlemsfältet är rätt matchat från filen.
 2. När det inte matchas står det "Ignorera detta fält", där klickar du in dig på dropdown-menyn och väljer rätt medlemsfält. Det finns alltid en rad standardfält, i detta fall fanns "Phone number" och klickar då på det. Om det är ett fält som inte finns, klicka bara på skapa nytt längst upp i dropdown-menyn. 

Notera att om du laddar upp en importfil som inkluderar språk, var noga med att medlemsfältet är korrekt, annars hamnar medlemmarna på svenska automatiskt. 

Vi använder ISO-standard 639-1 för språk och värt att nämna är att det är viktigt att koden är inskriven med små bokstäver.

Sista steget får du alternativ att spärra medlemmar från " Kampanjer" och "SMS" utskick. Om du inte vill göra det klickar du på "Slutför import". 

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.