DKIM och DMARC, för att undvika skärpkorg

DKIM fungerar som en underskrift för e-post, som säkerställer att meddelanden kommer från den de påstår sig vara från. DMARC är ytterligare ett sätt att verifiera inkommande mail genom att autentisera avsändarens domän, och är extra viktigt för mail som skickas till Outlook, Gmail och Yahoo.

Update
Från och med 1:a februari 2024 måste dessa inställningar vara på plats för att du ska nå fram med dina kampanjer till Gmail och Yahoo.

Vi kommer gå igenom:

1. Innan ni börjar
  2. Ställa in DKIM
  3. Ställa in DMARC
  4. Validera inställningar och aktivera ditt konto

Innan ni börjar:

1. När ni satt upp DKIM och DMARC, glöm inte att validera dina inställningar och maila till support@rule.se vilken domän ni satt upp.
  2. Inställningarna görs hos din domännamnsleverantör
  3. Om ni skickar kampanjer och utskick från flera domäner, så behöver ni följa dessa steg för varje domän
  4. Om du är osäker på hur du ställer in det hos just din domännamnsleverantör, kan du kontakta dem för vägledning

Video guide
Vi har en guide här som du kan följa steg för steg hur du sätter upp DKIM och DMARC här!

Ställa in DKIM

Rule stödjer DKIM och för att sätta upp det behöver man lägga till CNAME. Och vad är det då? Det står för Canonical Namnpost (förkortat CNAME-post) och är en typ av resursrekord i domännamnsystemet (DNS) som används för att ange ett domännamn är ett alias för en annan domän (den kanoniska domänen) i er DNS.

Följande ska läggas till:

1. keyse._domainkey.xxx.se som pekar till keyse._domainkey.rulemailer.se
  2. xxx.se=ert domän, exempelvis, alright.se

Se bilden nedan:

Ställa in DMARC

1. Logga in på din DNS (domännamnsleverantör) och välj det domännamn som du vill använda som avsändare
  2. Klicka på DNS-editor
  3. Klicka på 'Lägg till Record'
  4. Välj typ 'TXT'
  5. I fältet 'TTL', som står för Time to live, bestämmer hur ofta värdet ska kollas per sekund, skriv 3600, som även är standrad.
  6. I rutan 'Data' ska du lägga till följande: v=DMARC1;p=none;rua=mailto:dmarc@rule.se;ruf=mailto:authfail@rule.se

Validera inställningar och aktivera ditt konto

När detta är på plats, kan du testa dina inställningar här, och när allt är grönt maila vår support.